
Stres, hava kirliliği, kötü beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor ya da bir işe odaklanmamız güçleşebiliyor. Beslenme ve Diyet Eksperi Dilan Eker, kuvvetli bir beyin ve hafıza amacıyla antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden varlıklı, sıhhatli yağlar sahibi olan dengeli bir beslenmenin önemine ilgi çekiyor. İçerdikleri besin öğelerinden kaynaklı onları birer beyin arkadaşı yapan 8 besini ise şu şekilde sıralıyor.Doğru teknikle hazırlanan kemik suyunun bağışıklık sistemini ve beyin sağlığını destekleyebilecek bir diğer besin bulunduğunu bildiren Beslenme ve Diyet Eksperi Dilan Eker sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Kolojen ve hyaluronik asit içeriğiyle kemik suyu, oksidatif stresin azalmasına yardımcı oluyor. Prolin ve grisin amino asitleriyle de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine katkı sağlıyor. İlikli kemiklerin en az 12 saat kısık ateşte kaynatılmasıyla elde edilebilecek besin sayısal değeri yüksek kemik suyuna tercihen biberiye, soğan ve sarımsak eklenerek beyin sağlığını desteklemek mümkün. Kemik suyunu 1 hafta kadar buzdolabında, 3 aya kadar ise derin dondurucuda muhafaza ederek tüketebilirsiniz.”Omega-3 yağ asidi kaynağı yağlı balıklar, hatırlamayı geliştirmede ve beyin gücünü artırmada en mühim besin öğelerinin belki de başında yer alıyor. Omega-3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve süratli şekilde etkileşim kurmasını sağlıyor. Hem de zihinsel konsantrasyonu ve hatırlamayı iyileştirmeye yardımcı oluyor. Yeterli Omega-3 alımı amacıyla tercihen ufak ve yüzey balıklarını mevsiminde haftada 2 ya da 3 defa tüketmek ve yüksek ısıda kızartmadan uzak durmak gerekiyor. Besin ve İlaç Dairesi (FDA) balık kullanımının yetersiz bulunduğu hallerde ise Omega 3 takviyesi alınmasını öneriyor. Yağlı tohumlar-Kuruyemişler Yağlı tohumlar “beyin arkadaşı” nitelemesini sonuna kadar hak ediyorlar. Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler yönünden son derece varlıklı olan ceviz, badem, fındık, keten tohumu ve çörek otu bilhassa yüksek oranda vitamin E içeriyorlar.Antioksidan kapasitesi yüksek olan vitamin E, hücre zarlarını serbest radikallerden savunuyor ve zihinsel gerilemeyi yavaşlatıyor. Beyin sağlığı amacıyla lüzumlu yüksek Omega-3 içeriğiyle cevizin bir ismim öne çıktığı yağlı tohumları günde 1 avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketmenizde sonsuz yarar var.Yumurta, beyin sağlığı ile temaslı besin öğelerinin ufak bir kabuk içersinde toplandığı mucizevi bir besin. Genellikle yumurta sarısı, beyin fonksiyonlarını ve gelişimini desteklemek ve ruh durumunu düzenlemek amacıyla mühim olan B grubu vitaminleri, folik asit ve kolin yönünden varlıklı bir kaynak. Yumurta, içeriğindeki kolin maddesinin, sevinçla alakalı hormon yapan bir kimyasal olan betaine parçalanması özelliği ile de öne çıkıyor.“Kurkumin” adı verdiği faktör maddesi ile zerdeçal, kuvvetli ve natural bir antioksidan. Tarih süresince tedavi hedefli olarak kullanılmış olan bu kök bitkisi, beynin oksijenlenmesine, bulguyu öğrenmenize ve işlemenize yardımcı oluyor. Zerdeçalda tespit edilen kurkuminden tam olarak yararlanmak amacıylase zerdeçalı yağ içersinde hafif ısıya maruz bırakmak gerekiyor. Sebze ya da et yemeklerinizi bitkisel yağ ve zerdeçalla sote etmek bunun amacıyla çok makul bir yöntem. Kurkumin sahibi olan bir besin takviyesi tüketiminde ise emilimi yüksek ve standartlara makul olanları seçmeye özen göstermelisiniz.Kakao ve çikolatanın sevinç hormonu olarak da tanınan serotonin üretimini arttığı biliniyor. Aynı vakitte beyni ve bilişsel fonksiyonlarını destekleyici flavonoidlerden varlıklı kakao, bilhassa beynin öğrenme ve hafıza fonksiyonların ek olarak kısa süreli belleği güçlendirmeye katkı sağlıyor. Araştırmalar, kakaodaki flavonoidlerin hatırlamayı geliştirmeye ve yaşla temaslı zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olma ihtimalini gösteriyor. Bu bilhassarden yararlanmak amacıyla ise beyaz ve sütlü çikolataları bir kıyıya bırakıp en az yüzde 70 oranında kakao sahibi olan bitter çikolataları ya da kakao tozunun kendisini tercih etmeniz gerekiyor.Yeşil yapraklı sebzeler A ve K vitaminlerinden varlıklı ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler posa ve yüksek antioksidan içerikleriyle yalnızca beyni değil ‘ikinci beyin’ olarak nitelenen bağırsakları da destekleyen harika besinler. Aynı vakitte C vitamini deposu ve lif kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler anti-inflamatuar bilhassariyle beyni hasarlara karşı korumaya da yardımcı oluyorlar. 1 kase yeşil yapraklı sebze tavsiye edilen günlük C ve K vitamini alımının tamamını karşılıyorlar. Yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da hafif pişirerek – örnek olarak buharda tüketmenin vitamin kaybını önleyeceği ise unutulmamalı. Yaban mersini Yaban mersini ve diğer koyu renkli çileksi meyveler, tıpkı yeşil yapraklı sebzeler gibi anti-inflamatuar ve antioksidan etkilerinin son derece kuvvetli besinler. Antioksidanlar beynin yaşlanmasına ve nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayan oksidatif strese karşı harp açarlar.Genellikle yaban mersininin, içersindeki antioksidanlarla beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceği gösterilmiştir. Yaban mersini aynı vakitte hatırlamayı iyileştirmeye ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye de yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Eksperi Dilan Eker, “Mevsiminde taze Yemenizin önerildiği koyu renkli çileksi meyvelerden, mevsimi dışında dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak tüketerek de yararlanabilirsiniz” diyor.
Stres, hava kirliliği, kötü beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor ya da bir işe odaklanmamız güçleşebiliyor. Beslenme ve Diyet Eksperi Dilan Eker, kuvvetli bir beyin ve hafıza amacıyla antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden varlıklı, sıhhatli yağlar sahibi olan dengeli bir beslenmenin önemine ilgi çekiyor. İçerdikleri besin öğelerinden kaynaklı onları birer beyin arkadaşı yapan 8 besini ise şu şekilde sıralıyor.Doğru teknikle hazırlanan kemik suyunun bağışıklık sistemini ve beyin sağlığını destekleyebilecek bir diğer besin bulunduğunu bildiren Beslenme ve Diyet Eksperi Dilan Eker sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Kolojen ve hyaluronik asit içeriğiyle kemik suyu, oksidatif stresin azalmasına yardımcı oluyor. Prolin ve grisin amino asitleriyle de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine katkı sağlıyor. İlikli kemiklerin en az 12 saat kısık ateşte kaynatılmasıyla elde edilebilecek besin sayısal değeri yüksek kemik suyuna tercihen biberiye, soğan ve sarımsak eklenerek beyin sağlığını desteklemek mümkün. Kemik suyunu 1 hafta kadar buzdolabında, 3 aya kadar ise derin dondurucuda muhafaza ederek tüketebilirsiniz.”Omega-3 yağ asidi kaynağı yağlı balıklar, hatırlamayı geliştirmede ve beyin gücünü artırmada en mühim besin öğelerinin belki de başında yer alıyor. Omega-3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve süratli şekilde etkileşim kurmasını sağlıyor. Hem de zihinsel konsantrasyonu ve hatırlamayı iyileştirmeye yardımcı oluyor. Yeterli Omega-3 alımı amacıyla tercihen ufak ve yüzey balıklarını mevsiminde haftada 2 ya da 3 defa tüketmek ve yüksek ısıda kızartmadan uzak durmak gerekiyor. Besin ve İlaç Dairesi (FDA) balık kullanımının yetersiz bulunduğu hallerde ise Omega 3 takviyesi alınmasını öneriyor. Yağlı tohumlar-Kuruyemişler Yağlı tohumlar “beyin arkadaşı” nitelemesini sonuna kadar hak ediyorlar. Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler yönünden son derece varlıklı olan ceviz, badem, fındık, keten tohumu ve çörek otu bilhassa yüksek oranda vitamin E içeriyorlar.Antioksidan kapasitesi yüksek olan vitamin E, hücre zarlarını serbest radikallerden savunuyor ve zihinsel gerilemeyi yavaşlatıyor. Beyin sağlığı amacıyla lüzumlu yüksek Omega-3 içeriğiyle cevizin bir ismim öne çıktığı yağlı tohumları günde 1 avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketmenizde sonsuz yarar var.Yumurta, beyin sağlığı ile temaslı besin öğelerinin ufak bir kabuk içersinde toplandığı mucizevi bir besin. Genellikle yumurta sarısı, beyin fonksiyonlarını ve gelişimini desteklemek ve ruh durumunu düzenlemek amacıyla mühim olan B grubu vitaminleri, folik asit ve kolin yönünden varlıklı bir kaynak. Yumurta, içeriğindeki kolin maddesinin, sevinçla alakalı hormon yapan bir kimyasal olan betaine parçalanması özelliği ile de öne çıkıyor.“Kurkumin” adı verdiği faktör maddesi ile zerdeçal, kuvvetli ve natural bir antioksidan. Tarih süresince tedavi hedefli olarak kullanılmış olan bu kök bitkisi, beynin oksijenlenmesine, bulguyu öğrenmenize ve işlemenize yardımcı oluyor. Zerdeçalda tespit edilen kurkuminden tam olarak yararlanmak amacıylase zerdeçalı yağ içersinde hafif ısıya maruz bırakmak gerekiyor. Sebze ya da et yemeklerinizi bitkisel yağ ve zerdeçalla sote etmek bunun amacıyla çok makul bir yöntem. Kurkumin sahibi olan bir besin takviyesi tüketiminde ise emilimi yüksek ve standartlara makul olanları seçmeye özen göstermelisiniz.Kakao ve çikolatanın sevinç hormonu olarak da tanınan serotonin üretimini arttığı biliniyor. Aynı vakitte beyni ve bilişsel fonksiyonlarını destekleyici flavonoidlerden varlıklı kakao, bilhassa beynin öğrenme ve hafıza fonksiyonların ek olarak kısa süreli belleği güçlendirmeye katkı sağlıyor. Araştırmalar, kakaodaki flavonoidlerin hatırlamayı geliştirmeye ve yaşla temaslı zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olma ihtimalini gösteriyor. Bu bilhassarden yararlanmak amacıyla ise beyaz ve sütlü çikolataları bir kıyıya bırakıp en az yüzde 70 oranında kakao sahibi olan bitter çikolataları ya da kakao tozunun kendisini tercih etmeniz gerekiyor.Yeşil yapraklı sebzeler A ve K vitaminlerinden varlıklı ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler posa ve yüksek antioksidan içerikleriyle yalnızca beyni değil ‘ikinci beyin’ olarak nitelenen bağırsakları da destekleyen harika besinler. Aynı vakitte C vitamini deposu ve lif kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler anti-inflamatuar bilhassariyle beyni hasarlara karşı korumaya da yardımcı oluyorlar. 1 kase yeşil yapraklı sebze tavsiye edilen günlük C ve K vitamini alımının tamamını karşılıyorlar. Yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da hafif pişirerek – örnek olarak buharda tüketmenin vitamin kaybını önleyeceği ise unutulmamalı. Yaban mersini Yaban mersini ve diğer koyu renkli çileksi meyveler, tıpkı yeşil yapraklı sebzeler gibi anti-inflamatuar ve antioksidan etkilerinin son derece kuvvetli besinler. Antioksidanlar beynin yaşlanmasına ve nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayan oksidatif strese karşı harp açarlar.Genellikle yaban mersininin, içersindeki antioksidanlarla beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceği gösterilmiştir. Yaban mersini aynı vakitte hatırlamayı iyileştirmeye ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye de yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Eksperi Dilan Eker, “Mevsiminde taze Yemenizin önerildiği koyu renkli çileksi meyvelerden, mevsimi dışında dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak tüketerek de yararlanabilirsiniz” diyor.